| Author |
Message |
mura
Veteran

|
Posted:
Sun Mar 30, 2008 8:42 pm |
  |
eu am sa incep cu "zbor deasupra unui cuib de cuci" de ken kesey.
am primit cartea cadou, era un tiraj restrans si se dadea pe sub mana.
ca toate studentele snoabe, cautam sa citesc toate noutatile, ca sa am cu ce ma da mare a doua zi la scoala...asa ca acum, dupa multi ani, vad si acum cu ochii mintii ceasul ale caror limbi nu miscau in sala "legumelor" si o ora putea insemna cinci-sase ore, oricum nu conta, atat cat nu puteau sa se bucure de viata in continua lor nemiscare.
ajunsesem s-o urasc pe sora sefa, atunci...
azi inteleg rutina unui serviciu si raspunderea pe care o are cineva care conduce un ospiciu, ajungand la concluzia ca toti suntem oameni si ca rabdarea are o limita , la fel ca si timpul liber pe care vrei sa-l furi din timpul orelor de serviciu. asa ca, nu-mi mai este atat de antipatica, cu toate tratamentele barbare cu socuri electrice facute pacientilor indisciplinati ...
a propos, a fost prima oara cand am auzit de lobotomie.
Patrick McMurphy, recidivistul eliberat si totusi ostatic, cu glumele-revolte impotriva tiranicei sore sefe, imi apare si acum cu chilotii lui imprimati cu buline si cu o balena, mi-era tare drag, mintea mea de copila care a ascultat-o aproape intotdeauna pe mamica se intriga pe de-o parte de obraznicia lui dar pe alta parte ii tineam pumnii in bataliile lui scurte, in care chiar daca castiga, tot o infrangere era...(luptam under-ground )
tot bine intiparita pe retina este scena in care-i explica Sefului Bromden, ca singura scapare de acolo este sa arunce pietroiul greoi din baie in fereastra insarmata si scena de sfarsit in care fricosul indian, marele observator tacut al tragediilor de acolo, isi infrange teama si ascultandu-l pe Mcmurphy reuseste sa evadeze.
am ras cu Billy balbaitul si am plans in hohote la operatia de lobotomie, cartea fiind plina de simboluri din care eu am inteles ca niciodata nu-i inutil sa treci la lupta impotriva unor legi absurde ale societatii.
apoi a venit vremea Studioului de la Teatrul National, in care se puneau cele mai noi filme pe video si primul film vazut de mine a fost "One Flew Over the Cuckoo's Nest ", in regia lui Milos Forman si avandu-l in rolul principal pe Jack Nicholson ( R.P. McMurphy).
cu toate ca filmul e revolutionar in domeniu, in care ideea de libertate e redata mai mult intr-un fel de "documentar" plin de metafore, totusi m-a dezamagit intr-un oarecare fel la inceput...singurul pregnant, care mi-a multumit orgoliul de cinefila incepatoare, a fost nicholson...parca-i vad si acum ochii marcati de sprancenele larg arcuite, incercand sa schimbe ceva, sa se revolte, sa-i convinga pe cei care veneau de buna voie acolo sa-si ceara drepturi la care nici macar nu visau sau sa-i faca sa-si idealizeze libertatea fizica, ca in cazul indianului.
din film am inteles ca libertatea spirituala pe care nu si-a pierdut-o nici in inchisoare si nici in ospiciu, nimeni nu i-a putut-o lua, nici chiar atunci cand prin lobotomie i-au frant aripile...macar indianul a reusit sa-i urmeze invataturile si sa evadeze, asa ca am iertat "lipsa ceasului lungitor de ora" si am iesit tulburata si incantata si de film. |
|
|
   |
 |
missU
Veteran

|
Posted:
Sat May 31, 2008 5:54 am |
  |
este un exemplu de film reusit dupa o carte reusita...
deobicei cine citeste cartea ramane dezamagit de ecranizare...
in cazul asta, milos forman a fost destept si a schimbat rolul principal,
in locul indianului ca narator, l-a bagat pe nicholson ca erou principal.
am revazut azi cel mai bun film din ultimii 17 ani:
la marche de l'empereur
sau :
the march of the pinguins
este un film cu un decor incredibil de natural si niste actori perfecti de
credibili...se regasesc shakespeare, charlie chaplin, fellinni si caragiale,
am rasu'/plansu' a doua oara.
ca idee:
nimic nu-i greu in viata cand iti doresti ceva ! |
_________________ iubesc sa nu fac nimic.
placerea este ca niciodata nu stiu cand termin sa nu mai fac nimic. |
|
  |
 |
sorinasd
Senior

|
Posted:
Fri Jul 25, 2008 5:51 am |
  |
stie cineva care e tema noului film al lui nae caranfil,film ce am inteles ca va candida la oscar??
am auzit ca s-a realizat cu buget record....si care e distributia?? |
_________________ "locul doi nu e decat primul loser" |
|
  |
 |
cactus
Veteran

|
Posted:
Fri Jul 25, 2008 6:56 am |
  |
|
   |
 |
missU
Veteran

|
Posted:
Fri Jul 25, 2008 7:00 am |
  |
film de vazut, macar pentru atmosfera anilor 1900 din micul
paris cand nu ajunsese uratul bucuresti.
http://www.imdb.com/title/tt0839967/ |
_________________ iubesc sa nu fac nimic.
placerea este ca niciodata nu stiu cand termin sa nu mai fac nimic. |
|
  |
 |
didi
Pionier

|
Posted:
Sun Aug 10, 2008 9:59 am |
  |
gheisha... de citit si de vazut... merita |
_________________ bunul simt ca paradox |
|
    |
 |
Belzebut

|
Posted:
Sun Aug 10, 2008 8:37 pm |
  |
filmul a fost destul de bun..... |
_________________ Da-i omului un peste si va manca pentru o zi. Invata-l pe om sa pescuiasa si va avea ce manca pentru tot restul vietii. Da-i omului o religie si va muri de foame rugandu-se pentru un peste. |
|
   |
 |
ringhispiel
Pionier

|
Posted:
Tue Aug 12, 2008 9:50 am |
  |
| didi wrote: |
| gheisha... de citit si de vazut... merita |
Vazut si citit! Bune amandoua.
Cauta Mo Heyder-autoare engleza cu niste romane care se petrec prin China si Japonia.Foarte faine. 8) |
_________________ --------------------------------------------
Carpe Diem....adică un crap pe zi! |
|
  |
 |
cactus
Veteran

|
Posted:
Thu Sep 24, 2009 8:19 am |
  |
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/onRQzHQ8Lqg&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/onRQzHQ8Lqg&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object> |
_________________ luzerii nu moare niciodata, de
nici un fel, never, nicicand:-)
Eu ieste unu' dantri iei. |
|
   |
 |
laotze
|
Posted:
Tue Sep 29, 2009 3:29 pm |
  |
Doamna cu catzelul, Fata fara zestre (cu Nikita Mihalcov), CALVARUL care mi-a schimbat imaginea despre rusoaice pe care le stiam doar din filmele cu partizani si razboi, Donul Linistit (film al contrarevolutiei si nu al preamaririi revolutiei), Pescarusul, Trei Surori...si ar mai fi destule cu Oleg Strijenov, ecranizari din Dostoievski, Cehov, Bulgacov, si Ostrovskii (CLASICUL), Lev Tolstoi..
Imi este dor de cate un episod pe saptamana dintr-un fost film Mosfilm!!!
Voi ce ziceti? |
|
|
  |
 |
Anahoret
Junior

|
Posted:
Tue Sep 29, 2009 8:36 pm |
  |
În filmele de artă (şi în artă în general) ruşii sunt imbatabili!
Mosfilm... depinde de film. Nici la noi nu a fost artă tot ceea ce s-a produs la Sahia. |
_________________ Daca viata iti intoarce spatele nu dispera. Este cea mai buna ocazie ca sa-i pui mana pe fund! |
|
  |
 |
Tim
Senior

|
Posted:
Sat Nov 21, 2009 2:55 am |
  |
Apropo filme, îmi tot sparg capul si tot nu-mi pica din ce film e melodia asta, stie careva?
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/jPMqdEwsNRc&hl=de_DE&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/jPMqdEwsNRc&hl=de_DE&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object> |
 |
Tim
Senior

|
Posted:
Wed Nov 25, 2009 12:55 am |
  |
Un filmulet super...
<object width="640" height="505"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/4B10yH2meUk&hl=de_DE&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/4B10yH2meUk&hl=de_DE&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505"></embed></object> |
 |
cactus
Veteran

|
Posted:
Wed Nov 25, 2009 12:59 am |
  |
 |
_________________ luzerii nu moare niciodata, de
nici un fel, never, nicicand:-)
Eu ieste unu' dantri iei. |
|